Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Bir Büyük Mütefekkir: Aliya İzzetbegoviç” paneline katıldı.
Diyanet İşleri Başkanlığı Diyanet Akademisi tarafından 15 Temmuz Milli İrade Şehit Ali Alıtkan Konferans Salonu’nda düzenlenen panelin açış konuşmasını yapan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, sözlerinin başında Aliya İzzetbegoviç’i rahmetle anarak, “20. yüzyılda İslam dünyasının yetiştirmiş olduğu önemli mütefekkir ve devlet adamlarından birisi olan Aliya İzzetbegoviç, İslam’ın hakikatlerini kavrayan, yüksek özgüveni ile şahsiyetli duruşu ve ilkeli hayat tarzı ile örnek bir düşünce ve eylem insanıdır.” dedi.
Aliya İzzetbegoviç’in sosyolojiden psikolojiye, edebiyattan sanata, siyaset biliminden hukuka kadar geniş bir bilgi birikimi olduğunu, fikirleri ve mücadelesiyle İslam dünyasına yeni bir soluk getirdiğini söyleyen Başkan Erbaş, “Onun benimsediği ve savunduğu düşüncelerin temelinde Kur’an ve İslami değerler bulunmaktadır. Onun siyaset düşüncesinin ve pratiğinin temeli de İslam ahlak ilkelerine dayanmaktadır. Mütefekkir ve entelektüel kişiliği ile Aliya’yı değerli bir devlet ve siyaset adamı ve bilge lider haline getiren İslam inancı ve İslam’ın ahlak ilkelerine sıkı sıkıya bağlı olmasıdır.” değerlendirmesinde bulundu.
“Aliya, kurtuluşun ancak İslam’ın temellerine kararlı bir yeniden dönüşle mümkün olabileceğini savunmuştur”
Aliya İzzetbegoviç’in tüm ön yargılardan, şekilcilikten, yapaylıktan, maddiyatçılıktan uzak olduğunu kaydeden Başkan Erbaş, şöyle konuştu:
“Kur’an-ı Kerim’i merkeze koyarak Müslümanların içinde bulunduğu durumu eleştirmiş, kurtuluşun ancak İslam’ın temellerine kararlı bir yeniden dönüşle mümkün olabileceğini savunmuştur. İnsanın maddi ve manevi dünyasını birlikte değerlendiren İslam, Aliya İzzetbegoviç için insanlığın tek kurtuluş yoludur. Gerek Bosna Hersek gerekse İslam dünyası ile ilgili temel sorun ve çözümlere bu çerçeveden bakmış, günümüzde yaşanan bireysel ve toplumsal problemlerin çözümünü de Kur’an-ı Kerim ve Peygamberimizin sünneti ve hadislerinin emrettiği gibi ‘orta yol’da görmüştür. Bu düşünce onun, dünyaya huzur ve barış için sunduğu bir çıkar yol, bir ‘orta yol’ mesajı olmuştur.”
Başkan Erbaş Bosna savaşının 1992’de başladığını anımsatarak, Türkiye olarak Bosna için seferber olduklarını hatırlattı.
Bosna’da birçok insanın şehit edildiğine dikkati çeken Başkan Erbaş, “İşte 30 sene önce Bosna Hersek’te yaptıklarını bugün Gazze’de, Filistin’de yapıyorlar.” dedi.
Başkan Erbaş, Türkiye olarak her zaman Bosnalıların yanında olduklarını belirterek, Müslümanların güçlü ve birlik, beraberlik içerisinde olmaları gerektiğine vurgu yaptı. Başkan Erbaş, “Bosna’daki soykırımı anlamazsak Gazze’yi, Filistin’i anlayamayız. Batının ruhunu anlayamazsak onların tuzaklarından kurtulamayız. Emperyalistleri, sömürgecileri, işgalcileri iyi tanımalıyız.” şeklinde konuştu.
Daha sonra, panelde konuşmacı olan Dr. Hüseyin Kansu “Mütefekkir Aliya İzzetbegoviç”, Doç. Dr. Admir Mulaosmanoviç “İzzetbegoviç’in Birey ve Toplum Tasavvuru” ve Müftü Remzi Pitiç de “Hakka Aşk, Halka Sevgi” konularıyla Aliya İzzetbegoviç’i bütün yönleriyle ele alan sunumlar gerçekleştirdi.
Panelin açılışında, Diyanet Akademisi Başkanı Doç. Dr. Enver Osman Kaan, TBMM Bosna Hersek Dostluk Grubu Başkanı Refik Özen, Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Mirsada Colakovic de birer konuşma gerçekleştirdi.