12.06.2016

Besni İlçe Müftülüğü tarihçe ve tanıtım

Besni İlçe Müftülüğü

GENEL BİLGİLER :

İLÇENİN TARİHİ :

İlçenin İlk Kuruluşu

            M.Ö.5000 yılına uzanan tarihi ile Doğu Anadolunun eski yerleşme merkezlerinden birisi olarak dikkati çeken Besni, aynı zamanda da çok hareketli sanayi ve eski ticaret kenti oluşu ile tanınır. Bunda Halep Ticaret Yolu üzerinde oluşu kadar, savunmaya son derece elverişli yapısı ve muntazam bir kaleye sahip oluşunun büyük bir payı vardır. Sulak ve ormanlık arazi varlığı ile çekiciliğini her dönemde canlı tutmuştur. Bu yüzden "Cennete Eş" manasına gelen Bethesna, Bihicti, Bisni gibi isimlerle söylene gelmiştir. Malazgirt Zaferi ile Anadolu'ya giren Türkler Besni'ye üç koldan girerek burasını bir ‘Türk Yurdu’ haline getirmişlerdir. Bunlar Saka-İskit Türklerinin Varsak, Türkmenlerin Avşar ve Çerkez oymakları olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkarılmıştır.

Tarihinde bir çok saldırılara  da hedef olan Besni özellikle Moğol ve Timur'un istilalarına karşı destanlaşan kahramanlıkları ile Yıldırım Beyazıt'dan taktirname alan ilk şehirdir. Osmanlı padişahlarından Yıldırım ve Yavuz Besni'ye uğramış, Baybors, Buldaç, Kamil, Süleyman adlı Türk komutanları  da Besni'de ağırlanmıştır. Evliya Çelebi'nin "Hayran Kaldım" dediği yer yine Besni'dir.

            Osmanlı döneminde el sanatları bakımından zirveye çıkan Besni, Anadolunun her yerinden gelen tüccarların akınına uğradığı, kervanların konakladığı bir yer olarak  da tarihe mal olmuştur.

İstiklal Savaşı döneminde, milli bir ruhun savaş boyunca Besni'de de varlığına şahit olunur. İlk mebus Reşit Bey'in Sivas Kongresinde  Atatürk'ün en yakın çalışma arkadaşı olarak maddi ve manevi destek verdiği de bilinmektedir.

Ayrıca Hüveydi aşireti reislerinden Hasan ve Yusuf Beyler'in kurup organize ettiği Kuvai Milliye teşkilatı Antep ve Maraş savunmalarında büyük rol oynamıştır. Hatta Antep'deki  Fransız silah deposuna ilk baskını yaparak bir çok askeri de esir alan yine bu teşkilattır. Cumhuriyet döneminde "Fetva Emirliği" ne kadar çıkan bir çok alimin ve Divan Edebiyatına giren şiirlerin sahibi bir çok şairin yetiştiğini görmekteyiz.

Tarih İçerisinde Egemen Olan Unsurlar

M.Ö. 450 yıllarında Akatların Bölgeye gelmesi ile başlayan egemenlik yarışına sırası ile Hititler , Huri Mitaniler , Kummur , Asurlar , Persler , Sökrit  , Komagene , Roma , Bizanslılar katılmış ve Hz. Ömer devrinde Müslümanlığı kabul eden ilçe halkı Osmanlı egemenliğine kadar; Emevi, Abbasi, Memlûk, Selçuklu ve kısa süreli olarak Moğol  tabiiyetine katılmışlardır.

TARİHİ YAPI VE ESERLER :

İlçedeki Belli Başlı Tarihi Yapı Ve Eserler

1- Besni Kalesi:

İlçenin yaklaşık 2 km. güneyinde olan kale, üç tarafı sarp kayalıklarla çevrili sivri bir tepenin üzerinde kurulmuştur.Kaleye yalnızca güneyden dik bir yamaçtan çıkılması mümkündür.Savunmaya çok elverişli olan Besni Kalesi, mancınıkları ve diğer yapı kalıntılarıyla hala dimdik ayaktadır.Kalenin kuruluş tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte 13. y.y.da Memluklerin hakimiyeti zamanında (1923) Besni Kalesi sağlamlaştırılır.

Kalenin ortasında bir kuyu bulunmaktadır.Batı kesiminde bir anıtı andıran karşı karşıya yapılmış iki büyük yapır vardır.Halk arasında Çifte Mancınık adı verilen bu iki mancınık arasında esirlerin asılarak düşmana gösterildiği ve gözdağı verildiği rivayet edilmektedir.             

2- Eski Besni Ören Yeri:

            Eski Besni Ören Yeri İlçemizin önceki kurulduğu yerleşim yeridir. Eski Besni şehri tarihi Besni Kalesinin etrafınada derelerin kenarında ve tepelerin eteklerinde kurulu idi. Burada Besni Kalesinin yanında çok sayıda tarihi cami, minare, hamam, köprü ve çeşme bulunmaktadır.

3- Kurşunlu Camii:

            Eski Besni Ören Yerinde bulunmaktadır. Külhanönü Camii ve Hacı Zeyrek Ağa Camii diye de bilinmektedir. Kurşunlu Cami, 1960-1965 yıllarında Besni’nin yer değiştirmesinden sonra diğer yapılar gibi yıkılmaya terkedilmiş ve tahrip olmuştur. Ancak daha sonra yapılan bazı girişimlerle 2005-2006 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğünce onarım ve restorasyonu yapılmıştır.

4- Sofraz Anıtları:

            İlçemize 15 km. uzaklıkta bulunan Üçgöz Beldesinde bulunmakta olup, 2 adet anıt mezar vardır. 2 tümülüs şeklinde olan anıt mezarlar, 15 m. yükseklikte olan kuzeydeki mezarın üzeri kırma taş ve molozla örtülüdür. Güneyde bulunan girişinde zeminden 5 m. aşağı inildikten sonra Dromos denilen ön girişi vardır. Ön girişin bitiminde ise mezar odası bulunmaktadır. Yaklaşık 3-4 m. ölçülerinde üzeri tonozlu ve düzgün kesme taştan yapılmış odanın içinde 2 adet lahit bulunmaktadır. Anıt mezar M.S. 2. yy. da Roma döneminde yapılmıştır.

            Diğeri ise 3 odadan oluşmuştur. Giriş kısmının her iki yanında ana kayaya oyulmuş mezarlar yer almaktadır. Bu odalardan 2 tanesi ana kayaya oyulmuş olup, odaların her birinin içerisinde üçer tane lahit mezar bulunmaktadır. 3. oda ise tonozlu kesme taşlardan yapılmış olup, içerisinde yine bir adet lahit mezar bulunmaktadır.

5- Kızılin Köprüsü:

            Kızılin Köyü yakınlarında Göksu Nehri üzerindedir. Romalılar zamanında yapılmıştır. Orta kemeri çökmüştür. Kahta Çayı üzerindeki Cendere Köprüsüne benzemektedir.

6- Dikilitaş (Sesönk):

            Hacıhalil ve Dikilitaş Köyü yakınında Kızıldağı’ın üzerinde Dikilitaş adıyla bilinen, Roma dönemine ait bir anıt mezardır.Ortada mezar yapısı ve yanında aralıklarla dikilmiş üç çift sütun vardır. İri taşlar yığılarak yapılmış olan bu tümülüsün çevresinde deve sütünlardan oluşan anıt mezarın altında mezar odası olduğu sanılan kayadan oyma mağaralar mevcuttur.

7- Dolmenler:

            Karagüveç-Kargalı Köyleri arasındaki dağlık alanlarda ve Hacıhalil ile Dikilitaş Köyü yakınlarında Kızıldağ’da çok sayıda Dolmen mezarlar vardır. Bu mezarların geçmişi taş devrine kadar uzanmaktadır.

İDARİ SÜREÇ :

İlçenin Geçirdiği İdari Tarihi Süreç:

1620 yılında 16.000 nüfusa sahip bir şehir olarak parlak bir geçmişe sahip olan Besni, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep illerine bağlı bir sancak olarak idari yapısını sürdürmüş, 1954 yılında da Adıyaman  iline bağlanmıştır.

BESNİ Cumhuriyet Dönemi:

Cumhuriyet dönemindeki gelişmeleri tarih sırasına göre aşağıya sıralanmıştır.

*1926’da Besni Malatya İlinden ayrılarak Antep’e bağlanmıştır.

*1933’de Besni Antep’ten ayrılarak yeniden Malatya İline bağlanmıştır.

*1933-1934 yıllarında Eski Besni’nin yerinin genişlemeye müsait olmaması ve motorlu taşıtların gitmesine müsait cadde ve sokaklarının olmayışı nedeniyle Besni kazasının yerinin değiştirilmesine karar verildi. Anlatılanlara göre yer tespiti için gelen görevliler Kayaardı yolu üzerindeki Çat olarak bilinen yere taşınmasının uygun olduğuna karar vererek, şehrin taşınması için Çat diye şimdiki Çat Mahallesinin olduğu yer gösterilir. Böylece şehir şimdiki yerinde kurulmuş olur.

*Hükümet Konağının 1935’te temeli atıldı.

*1940-1941 öğretim yılında Dumlupınar İlkokulu hizmete açıldı.

*1949-1950 öğretim yılında Besni Ortaokulu hizmete girdi.

*22 Haziran 1954’te çıkarılan bir kanun ile Besni yeni kurulan Adıyaman İline bağlanarak İlçesi oldu.

*1956 yılının ilkbaharında aşırı yağış nedeniyle Eski Besni’de bir sel felaketi oldu.

          Aşağı Besni’den yeni yerine kurulan Besni’ye taşınma olayı yaklaşık olarak 1965’e kadar devam eder. Bu dönemde Besni 3 bölümden meydana geliyordu.

1.Aşağı Şehir (Eski Besni),

2.Orta Şehir (Besni’nin şimdiki yeri),

3.Yukarı Şehir (Sarhan Mahallesinin olduğu yer.)

*1958 yılında Gölbaşı, ilçe haline getirilerek Besni’den ayrıldı.

*1990 yılında Tut, ilçe haline getirilerek Besni’den ayrıldı.

COĞRAFİ YAPI

YERİ VE KOMŞULARI
 

            Besni İlçesi, coğrafi konum olarak Güneydoğu Anadolu’nun batı ucunda yer alan Adıyaman ilinin batı kesiminde yer almaktadır. İl merkezine 44 km., Gaziantep İline 95 km. uzaklıktadır.

            İlçenin kuzeyinde Tut İlçesi, doğusunda Merkez İlçe Adıyaman, güneydoğusunda Fırat Nehri
(nehrin diğer yakasında Şanlıurfa İlinin Halfeti ve Bozova İlçeleri), güneyinde Gaziantep İlinin Araban İlçesi, batısında Gölbaşı İlçesi ile güneybatısında Kahramanmaraş İlinin Pazarcık İlçesi yer almaktadır.

 

YÜZÖLÇÜMÜ VE RAKIMI


            İlçenin yüzölçümü 1.330 kilometrekaredir. İlçe merkezinin deniz seviyesinden ortalama yüksekliği (rakımı) 930 m. civarındadır.

 

DAĞLARI
 

            Çeşitli yüksekliklere sahip sıra dağlar yer yer 3000 m. yüksekliğe ulaşmaktadır. Torosların yan kolları batı ve doğu yönlerinden uzantı yapmaktadır. Bu jeolojik yükseltiler Anadolunun doğusundan batısına geçişi bu bölgede kapatmıştır. Doğu ile batı arasındaki geçişler Samsat ve Zeugma üzerinden sağlanmıştır. Fırat Nehri bölgesinin diğer doğal sınırıdır. Besni bugünkü Adıyaman İline bağlı, kuzeyden güneye doğru alçalan engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Bölgenin kuzeyi dağlıktır. Torosların bir kolu olan Akdağ (1510 m.) en yüksek arazi çıkıntısıdır. Güneyde Kızıldağ uzanmaktadır. Heyik (Geyik), Guz (Koz), Koca, Kızıl ve Pohin Dağları Besni’nin en önemli yükseltileridir.

 

OVALARI

            İlçenin güney kesimi (Kızıldağ bölgesi hariç olmak üzere) genellikle verimli ovalarla kaplıdır. Bölgenin doğu kesiminde Kızılin Ovası ve Sahantil Ovası, batı kesiminde Keysun Ovası yer almaktadır. Bu ovalar Keysun Çayı ve Sofraz Çayı ile sulanırken, son yıllarda çok miktarda sondaj yapılarak çıkarılan sularla sulanmaktadır.

 

AKARSULARI    

            İlçemizin en önemli akarsuları şunlardır:

1-Fırat Nehri

2-Göksu Irmağı

3-Ağdere (Akdere)

4-Sofraz Çayı (Değirmen Çayı)

5-Keysun Çayı

           

İlçede bulunan akarsulardan sulamada önemli ölçüde yararlanılmaktadır.

 

Fırat Nehri: Türkiye’nin en büyük nehri olan Fırat Nehri, Besni’nin güneydoğusundan geçer ve Şanlıurfa’nun ilçeriyle arasında sınır çizgisini oluşturur. Göksu Çayı Kızılin Köyü civarında Anadolu’nun en önemli akarsularından biri olan Fırat Nehri ile birleşmektedir.

 

Göksu Irmağı: Biri Sürgü, diğeri Pazarcık İlçesinin Helne Köyüne yakın bir yerden çıkan iki suyun birleşmesinden meydana gelir. Besni ve Adıyaman bölgesinden gelen çayları da alarak, Kızılin Köyü civarında Fırat Nehri ile birleşir.

 

Sofraz Çayı (Değirmen Çayı): Besni İlçe merekzinin yaklaşık 6 km. kadar güneyindeki Sugözü diye bilinen yerden çıkar. Halk arasında Değirmen Çayı olarak da bilinir. Üçgöz Beldesinden geçerek Sofraz Çayı adını alır ve Akyazı (Çanakçı) köyü yanında Keysun Çayı ile birleişp Sayören civarında Göksu Irmağı karışır.

 

Keysun Çayı: Kesmetepe Beldesi İnce Mahallesi civarından çıkan Tavaş Suyu ile Kargalı Köyü yakınından çıkan Çövenek Suyu, Çakırhüyük Beldesi yakınında birleşerek Keysun Çayı adını alır ve Akyazı Köyü yakınında Sofraz Çayı ile birleşip Sayören civarında Göksu Irmağına karışır.

 

NÜFUS :

 

b) Nüfus Durumu       

            Türkiye İstatistik Kurumu verileri güncellenen bilgilere göre 2010 yılı İlçemizin toplam nüfusu 81.304 olup, bu nüfusun 29.102’si ilçe merkezinde, 4.193’ü Şambayat Beldesinde, 2.758’i Suvarlı Beldesinde, 2.482’i Çakırhüyük Beldesinde, 2.041’i Sarıyaprak Beldesinde, 2.120’si Kesmetepe Beldesinde, 1.609’u Üçgöz Beldesinde, 2.223’ü Köseceli Beldesinde, 1.257’si Sugözü Beldesinde ve 33.519’u köy ve mezralarda yaşamaktadır.      

             İlçemiz merkez, belde ve köylerdeki nüfus oranını yıllara göre gösteren liste şu şekildedir.

 


NÜFUS SAYIM
SONUÇLARI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S.No

İdari Birimler

1955

1960

1965

1970

1975

1980

1985

1990

1997

2000

2007

2009

2010

1

Besni Merkez

11960

11194

11625

12025

16313

15833

17763

26076

44355

36123

24.996

26.788

29.102

2

Çakırhüyük Beldesi

 

 

 

 

 

 

 

3074

3619

6037

2.549

2.593

2.482

3

Sugözü Beldesi

 

 

 

 

 

 

 

2184

2556

1943

1.142

944

1.257

4

Kesmetepe Beldesi

 

 

 

 

 

 

 

1931

2851

4566

2.229

2.190

2.120

5

Köseceli Beldesi

 

 

 

 

 

 

 

1564

2218

3011

1.998

1.568

2.223

6

Sarıyaprak Beldesi

 

 

 

 

 

 

 

1378

3549

3891

2.231

2.200

2.041

7

Suvarlı Beldesi

 

 

 

 

 

 

 

4432

3846

5024

3.298

2.879

2.758

8

Şambayat Beldesi

 

 

 

 

 

 

 

4574

5352

4998

4.190

4.245

4.193

9

Üçgöz Beldesi

 

 

 

 

 

 

 

1376

2419

2907

2.362

1.761

1.609

10

Akdurak Köyü

 

 

 

 

 

 

 

1924

2075

577

850

843

815

11

Akkuyu Köyü

 

 

 

 

 

 

 

698

459

425

270

268

277

12

Akpınar Köyü

 

 

 

 

 

 

 

0

428

465

395

411

392

13

Akyazı Köyü

 

 

 

 

 

 

 

0

0

343

413

421

403

14

Aktepe Köyü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

523

292

301

303

15

Alıçlı Köyü

 

 

 

 

 

 

 

357

232

217

163

157

152

16

Alişar Köyü

 

 

 

 

 

 

 

0

0

535

412

416

390

17

Aşağıçöplü Köyü

 

 

 

 

 

 

 

398

273

326

207

209

218

18

Atmalı Köyü

 

 

 

 

 

 

 

1505

2072

2180

1.744

1.739

1.719

19

Bahri Köyü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

300

250

233

20

Başlı Köyü

 

 

 

 

 

 

 

940

939

511

495

463

428

21

Beşkoz Köyü

 

 

 

 

 

 

 

172

106

154

84

63

59

22

Beşyol Köyü

 

 

 

 

 

 

 

769

819

856

801

758

747

23

Boncuk Köyü

 

 

 

 

 

 

 

0

283

249

205

209

197

24

Burunçayır Köyü

 

 

 

 

 

 

 

1493

807

647

640

617

631

25

Camuccu Köyü

 

 

 

 

 

 

 

598

590

611

669

630

631

26

Çamlıca Köyü

 

 

 

 

 

 

 

524

582

567

551

526

520

27

Çaykaya Köyü

 

 

 

 

 

 

 

987

849

900

446

470

467

28

Çilboğaz Köyü

 

 

 

 

 

 

 

338

266

203

182

197

168

29

Çomak Köyü

 

 

 

 

 

 

 

1406

1292

1509

1.290

1.293

1.292

30

Çorak Köyü

 

 

 

 

 

 

 

499

435

570

425

449

460

31

Dikilitaş Köyü

 

 

 

 

 

 

 

0

0

578

670

572

558

32

Doğankaya Köyü

 

 

 

 

 

 

 

340

215

192

178

162

160

33

Dötyol Köyü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

380

515

517

460

34

Eğerli Köyü

 

 

 

 

 

 

 

873

842

792

716

741

750

35

Geçitli Köyü

 

 

 

 

 

 

 

0

1095

589

501

434

396

36

Gümüşlü Köyü

 

 

 

 

 

 

 

0

0

296

242

164

146

37

Güneykaş Köyü

 

 

 

 

 

 

 

300

212

223

157

139

135

38

Güzelyurt Köyü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1006

848

848

851

39

Hacihalil Köyü

 

 

 

 

 

 

 

1555

1374

1003

1.102

1.143

1.112

40

Harmanardı Köyü

 

 

 

 

 

 

 

238

228

162

132

125

119

41

Hasanlı Köyü

 

 

 

 

 

 

 

0

519

449

443

439

432

42

Karagüveç Köyü

 

 

 

 

 

 

 

881

997

1119

866

881

855

43

Karalar Köyü

 

 

 

 

 

 

 

384

278

459

244

229

217

44

Kargalı Köyü

 

 

 

 

 

 

 

378

336

313

325

320

307

45

Kesecik Köyü

 

 

 

 

 

 

 

1932

1498

962

952

972

942

46

Kızılhisar Köyü

 

 

 

 

 

 

 

263

181

193

166

155

152

47

Kızılin Köyü

 

 

 

 

 

 

 

1473

2141

1504

889

853

840

48

Kızılkaya Köyü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

452

319

354

350

49

Kızılpınar Köyü

 

 

 

 

 

 

 

0

141

91

77

82

92

50

Konuklu Köyü

 

 

 

 

 

 

 

1242

786

811

743

829

815

51

Kurugöl Köyü

 

 

 

 

 

 

 

611

586

550

580

658

671

52

Kutluca Köyü

 

 

 

 

 

 

 

1486

1538

1753

1.348

1.359

1.351

53

Kuzevleri Köyü

 

 

 

 

 

 

 

0

133

108

67

70

72

54

Oyratlı Köyü

 

 

 

 

 

 

 

1289

2219

1998

1.285

1.435

1.453

55

Ören Köyü

 

 

 

 

 

 

 

0

0

783

656

636

631

56

Pınarbaşı Köyü

 

 

 

 

 

 

 

494

466

501

399

379

377

57

Sarıkaya Köyü

 

 

 

 

 

 

 

1675

2113

793

891

617

581

58

Sayören Köyü

 

 

 

 

 

 

 

932

1270

1130

1.511

1.744

1.781

59

Taşlıyazı Köyü

 

 

 

 

 

 

 

573

523

441

385

367

350

60

Tekağaç Köyü

 

 

 

 

 

 

 

1142

1227

1145

633

563

520

61

Tokar Köyü

 

 

 

 

 

 

 

254

233

245

200

195

181

62

Toklu Köyü

 

 

 

 

 

 

 

1022

638

624

653

709

712

63

Topkapı Köyü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

450

384

426

407

64

Uzunkuyu Köyü

 

 

 

 

 

 

 

1176

961

1444

1.082

1.036

1.016

65

Yazıbeydilli Köyü

 

 

 

 

 

 

 

449

455

479

489

490

486

66

Yazıkarakuyu Köyü

 

 

 

 

 

 

 

1428

978

1087

1.077

1.019

989

67

Yelbastı Köyü

 

 

 

 

 

 

 

296

167

172

110

80

796

68

Yeniköy Köyü

 

 

 

 

 

 

 

1355

1365

662

691

651

636

69

Yoldüzü Köyü

 

 

 

 

 

 

 

1294

713

669

669

667

672

70

Yukarısöğütlü Köyü

 

 

 

 

 

 

 

468

437

511

377

374

363

71

Toplam

11960

11194

11625

12025

16313

15833

17763

86528

111279

108.667

80.468

988.224

81.304

 

 

SAĞLIK

    İlçemiz Sağlık Grup Başkanlığı hizmetleri Hastane Baştabipliği tarafından yürütülmektedir. Sağlık Grup Başkanlığına bağlı, Devlet Hastanesi, Toplum Sağlığı Merkezi, 1 Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Dispanseri, 1 Verem Savaş Dispanseri, 1 Halk Sağlığı Laboratuvarı ve Aile Hekimliği hizmetleri bu merkezce yürütülmekte olup, 22 Aile Hekimliği birimi ile 21 sağlık evi bulunmaktadır.

 

            Toplam 8400 m2 alana sahip olan Besni Devlet Hastanesi 3 bina ve iki kattan ibarettir. Otorum alanı olarak 2215 m2 toplam 6645 m 2 kapalı alanda hizmet vermektedir. Hastanede 2 adet ameliyathane bulunmaktadır. 25.12.2006 tarihi itibariyle ilimiz genelinde Aile Hekimliği Sistemine geçildiğinden Besni 1 No’lu Aile Sağlığı Merkezi, Besni 2 No’lu Aile Sağlığı Merkezi, Besni Şambayat Aile Sağlığı Merkezi, Besni Kutluca Aile Sağlığı Merkezi ve Besni Beşyol Aile Sağlığı Merkezi olmak üzere 5 Aile Sağlığı Merkezi ile Besni Çakırhüyük Aile Sağlığı Bölgesi, Besni Sugözü Aile Sağlığı Bölgesi, Besni Kesmetepe Aile Sağlığı Bölgesi, Besni Köseceli Aile Sağlığı Bölgesi, Besni Sarıkaya Aile Sağlığı Bölgesi, Besni Üçgöz Aile Sağlığı Bölgesi, Besni Sarıyaprak Aile Sağlığı Bölgesi olmak üzere toplam 8 Aile Sağlığı Bölgesi oluşturulmuş olup, bu birimlerde 22 aile hekimi ile 22 yardımcı sağlık personeli görevlendirilmiştir. Aile hekimlerinin bağlı olarak çalışacakları Toplum Sağlığı Merkezi 1 No’lu Sağlık Ocağının ikinci katında hizmet vermektedir.

           

            Hayırsever iş adamı Ali ERDEMOĞLU’nun 100.000 TL. maddi katkısı ile başlayan hastane ek bina çalışmaları bitirilerek hizmete geçirildi. 2.200 m2 kapalı alana sahip ek bina poliklinik ve yataklı servis olarak hizmet vermektedir. Hastane ek binasının açılışı 22 Şubat 2009 tarihinde Adıyaman’a gelen Başbakanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından toplu açılışlarla yapıldı.
 

SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI PERSONEL BİLGİLERİNİ GÖSTERİR TABLO

ÜNVANI

 

KADROLU

SÖZLEŞMELİ

TOPLAM

 

Uzman doktor

8

 

9

 

17

 

Pratisyen hekim

28

 

4

 

32

 

Diş tabibi

 

1

 

5

 

6

 

Psikolog

 

-

 

1

 

1

 

Diyetisyen

 

-

 

-

 

-

 

Sağlık memuru

3

 

9

 

12

 

Tıbbi Sekreter

-

 

4

 

4

 

Anestezi teknisyeni

-

 

5

 

5

 

Acil tıp teknisyeni

-

 

16

 

16

 

Röntgen teknisyeni

1

 

5

 

6

 

Laboratuvar teknisyeni

2

 

7

 

9

 

Hemşire

 

10

 

32

 

42

 

Ebe

 

6

 

20

 

26

 

Çevre sağlığı teknisyeni

1

 

1

 

2

 

Diş Protez Teknisyeni

-

 

1

 

1

 

Diğer Personel

40

 

-

 

40

 

TOPLAM

 

100

 

119

 

219

 

 

TARIM :



 

BESNİ ÜZÜMÜ

    Kültür asmasının anavatanı olarak kabul edilen Anadolu Yarımadasında bağcılık yaygın ve yoğun olarakyapılmaktadır.Bağcılık çok eski yıllardan beri Besni ekonomisi ve kültüründe önemli bir yere sahip olup, ismini Besniden alan üzüm çeşitlerimiz mevcuttur.

 

            İlçemiz genelinde Besni Üzümü olarak adlandırlan Peygamber Üzümünün (Besni Üzümü)Besni çevresinde dikkate alındığında 5.000 dekarlık alanda üretimi yapılmaktadır.Bu alanda ise yaklaşık 8.000 – 10.000 tonluk yaş üzüm rekoltesi vardır.

 

Üzüm Çeşidimizin Özellikleri:

•Salkım:Silindir ve konik şeklinde, sık yapılı, iri (400-500) şekildedir.

•Tane: Kabuk rengi yeşil-sar tane şekli kısa oval, ince kabuklu, 2-3 çekirdekli

•100 tane ağırlığı:250-700 gr.

•1 tane kuru üzüm ağırlığı :1.5

•Verim: 1.750 – 2.000 Kg./Da

•Hasat:Ağustosun ikinci yarısında olgunlaşmakta olup, hasat sırasında suda çözünebilir kuru madde oranı ortalama (16,6)

•Toplam asit miktarı: Az (0.503 gr/1)

 

 

100 Gr. Taze Üründe Besin Özellikleri:

* 70 Kalori

* 0,7 gr. Protein

*0.4 gr.Yağ

*17 gr.Karbonhidrat

* 17 mg. Ca

* 20 mg. P

*0.5 gm Fe

* A Vitamini 80 IU

* B1 Vitanamini 0.05 mg

* B2 Vitamini 0.05 mg

* C Vitamini 4 mg


 



EĞİTİM VE KÜLTÜR DURUMU

  
    İlçemizde milli eğitim politikasına ters düşecek hiç bir örf adet yoktur. Ailelerin eğitime karşı ilgisi fazladır. Bilhassa ilçe merkezinde tüm aileler kız erkek ayrımı yapmadan çocuklarını okutmaktadırlar. İlçe Merkezinde okur-yazar oranı % 95, bucak ve köylerde ise % 87’dir.

    Cumhuriyetin kuruluşundan hemen sonra eski Besni’de Besni İlkokulu eğitim ve öğretime açılmıştır. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Besni halkı eğitim ve öğretime büyük önem vermektedir. İlçe merkezinde 1 Yatılı Bölge İlköğretim olmak üzere 12 adet İlköğretim Okulu bulunmaktadır. (YIBO yeniden yapılmak üzere yıkılmıştır.) 

    Köy ve beldelerimizde ise 27 adet müstakil ilköğretim okulu, 58 adet birleştirilmiş 5 sınıflı ilköğretim okulu bulunmaktadır. Ayrıca 22 tane okulda öğrenci azlığından dolayı taşımalı eğitime tabi tutulduğu için  kapalı durumdadır. İlçe genelinde 6 genel lise, 1 adet Anadolu Lisesi olmak üzere 7 Lise,  4 adet Meslek Lisesi, 2 adet de Çok Programlı Lise ve 1 adet’te Anadolu Öğretmen Lisesi bulunmaktadır. 2 adet müstakil anaokulu, 1 adet Ahmet-Emine ÇİL İlköğretim ve İş Okulu,  5 adet özel dershane, 2 adet sürücü kursu, 2’si merkezde 1 tanesi Şambayat Beldesinde 1 tanesi de Suvarlı Beldesinde olmak üzere toplam 4 adet özel yurt bulunmaktadır.

    Ayrıca merkezindeki Besni Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Ticaret Meslek Lisesi ve Kız Meslek Lisesinin öğrenci pansiyonları bulunmaktadır.

KÖYLERİMİZ

 

 

     

 

 

 

 

 

1

Besni Merkez

 

 

2

Çakırhüyük Beldesi

 

 

3

Sugözü Beldesi

 

 

4

Kesmetepe Beldesi

 

 

5

Köseceli Beldesi

 

 

6

Sarıyaprak Beldesi

 

 

7

Suvarlı Beldesi

 

 

8

Şambayat Beldesi

 

 

9

Üçgöz Beldesi

 

 

10

Akdurak Köyü

 

 

11

Akkuyu Köyü

 

 

12

Akpınar Köyü

 

 

13

Akyazı Köyü

 

 

14

Aktepe Köyü

 

 

15

Alıçlı Köyü

 

 

16

Alişar Köyü

 

 

17

Aşağıçöplü Köyü

 

 

18

Atmalı Köyü

 

 

19

Bahri Köyü

 

 

20

Başlı Köyü

 

 

21

Beşkoz Köyü

 

 

22

Beşyol Köyü

 

 

23

Boncuk Köyü

 

 

24

Burunçayır Köyü

 

 

25

Camuccu Köyü

 

 

26

Çamlıca Köyü

 

 

27

Çaykaya Köyü

 

 

28

Çilboğaz Köyü

 

 

29

Çomak Köyü

 

 

30

Çorak Köyü

 

 

31

Dikilitaş Köyü

 

 

32

Doğankaya Köyü

 

 

33

Dötyol Köyü

 

 

34

Eğerli Köyü

 

 

35

Geçitli Köyü

 

 

36

Gümüşlü Köyü

 

 

37

Güneykaş Köyü

 

 

38

Güzelyurt Köyü

 

 

39

Hacihalil Köyü

 

 

40

Harmanardı Köyü

 

 

41

Hasanlı Köyü

 

 

42

Karagüveç Köyü

 

 

43

Karalar Köyü

 

 

44

Kargalı Köyü

 

 

45

Kesecik Köyü

 

 

46

Kızılhisar Köyü

 

 

47

Kızılin Köyü

 

 

48

Kızılkaya Köyü

 

 

49

Kızılpınar Köyü

 

 

50

Konuklu Köyü

 

 

51

Kurugöl Köyü

 

 

52

Kutluca Köyü

 

 

53

Kuzevleri Köyü

 

 

54

Oyratlı Köyü

 

 

55

Ören Köyü

 

 

56

Pınarbaşı Köyü

 

 

57

Sarıkaya Köyü

 

 

58

Sayören Köyü

 

 

59

Taşlıyazı Köyü

 

 

60

Tekağaç Köyü

 

 

61

Tokar Köyü

 

 

62

Toklu Köyü

 

 

63

Topkapı Köyü

 

 

64

Uzunkuyu Köyü

 

 

65

Yazıbeydilli Köyü

 

 

66

Yazıkarakuyu Köyü

 

 

67

Yelbastı Köyü

 

 

68

Yeniköy Köyü

 

 

69

Yoldüzü Köyü

 

 

70

Yukarısöğütlü Köyü

 

 

71 

 Zormağara köyü

 

 

 

           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
 
 
 
           
           
           
 
 
           
 
                 

     İlçe Müftülüğümüzde, 1 İlçe Müftüsü, 1 Vaiz, 4 Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, 1 Şoför ve 1 Hizmetli görev yapmaktadır.

         İlçemiz Merkezinde 15’i Merkezde, 98’i de belde, köy ve mezralarda olmak üzere toplam 113 adet camide, 113 İmam-Hatip ve 11 Müezzin Kayyım ile vatandaşlarımıza Din Hizmeti sunulmaktadır.

      İlçemiz Merkez, Belde, Köy ve Mezralarda 2’i Erkek Kur’an Kursu, 28’sı Kız Kur’an Kursu olmak üzere toplam 30 adet Kur’an Kursu bulunmaktadır. Bu kurslarda toplam 13  öğretici ile hizmet verilmektedir.